Ilmat pihalle – Suomen Kuitukierrätys Oy:n kehityshanke 2021

Kuluttajapakkausten keräyksessä suurin merkitys on kuluttajan toiminnalla kotona, kiinteistöllä ja keräyspisteellä. Keräysastioissa on paljon ilmaa, koska pakkauksia jätetään litistämättä.

Suomen Kuitukierrätyksen Ilmat pihalle -hankkeen tavoitteena onkin opastaa ja motivoida kuluttajia litistämään kartonkipakkaukset ja täyttämään keräysastiat tehokkaammin sekä ideoida uusia tapoja litistää. Onnistuminen tuo tullessaan siistimmät roskakatokset ja vähemmän tyhjennyksiä, kuljettamista, polttoainetta sekä päästöjä.

Vinkit kerätään somessa

Kampanja-aikana 1.6.-31.7.2021 muistutamme litistämisen tärkeydestä eri somekanavilla (Twitter, Instagram, Facebook, TikTok). Keräämme kuluttajilta ideoita ja motivointikeinoja kartonkipakkausten litistämiseksi ja tehokkaaksi keräämiseksi.

PILOTTI OULUN SEUDUN TALOYHTIÖISSÄ

Hankkeen pilottivaiheessa kärki-ideat jalkautetaan 10 Oulun seudun taloyhtiöön, joiden asukkaille opastetaan litistämistä eri keinoin. Opastuksen ja ideoiden konkretisoitumista käytännöiksi seurataan punnitsemalla kartongin keräysastiat pilotin seurantajakson aikana.

Seurannasta taloyhtiöissä vastaa Wastebook Oy ja Suomen Kuitukierrätys Oy. Keräysastioiden täyttöastetta ja tyhjennysväliä seurataan astioihin asennetuilla Jaete-antureilla.

OSALLISTUJIEN HAASTATTELUT

Lopuksi syksyllä 2021 haastatellaan pilottiin osallistuneiden taloyhtiöiden asukkaita heidän kokemuksistaan sekä laaditaan raportti ja jatkotoimenpidesuositukset konkreettisten litistämisohjeiden laadintaan.

Litistämällä kaikki kartonkipakkaukset entistä paremmin ja mahdollisesti myös keräysastioita kehittämällä voidaan
tehostaa keräystä siten, että sekä ympäristö että kukkaro kiittävät.

Lisää litistämistä 20 %

Kiinteistöjen keskimääräinen kartonkikertymä on noin 1 000 kg vuodessa. Lisäämällä litistämistä siten, että tyhjennyspaino kasvaa 20 %, vähenee tyhjennyskertojen määrä 66 kerrasta 52 kertaan.
Tämä tarkoittaa kiinteistöillä yli 600 000 kg vähemmän CO2₂-päästöjä vastaten 4,3 miljoonaa kilometriä autoilua (107 kertaa maapallon ympäri) tai 120 342 sähkösaunan lämmityskertaa (2 314 henkilön saunomiset kerran viikossa vuoden ajan) tai 55 suomalaisen vuotuisia CO₂-päästöjä.

Jos tyhjennyspaino kasvaa 20 %

Lisäämällä pakkausten litistämistä ja kasvattamalla tyhjennyspainoa esimerkiksi vain 20 %:lla saadaan keräysastiaan mahtumaan litistettynä 120 maitotölkkiä tai 20 tyypillistä aaltopahvilaatikkoa enemmän tyhjennyskertaa kohden.

Puolet vähemmän tyhjennyksiä, kustannuksia ja päästöjä

*Keräysastioiden tyhjennyspaino on keskimäärin 15 kg, kun potentiaali litistämällä kaikki pakkaukset voisi olla jopa kaksinkertainen. Tämä tarkoittaisi puolet vähemmän tyhjennyksiä, kustannuksia ja päästöjä.

Paperi- ja kartonkipakkaukset ovat paperi-, kartonki-, nestekartonki- ja aaltopahvipakkauksia, nimitetään myös
kuitupakkauksiksi. Ne kerätään kuluttajilta nimellä ”Kartonki”.

Kartonkikeräykseen saa laittaa tyhjät, puhtaat, kuivat, litistetyt ja sisäkkäin pakatut paperi- ja kartonkipakkaukset.
Niitit, tarrat ja teipit saa jättää pakkaukseen.

  • Aaltopahvilaatikot
  • Kartonkitölkit, esim. maito- ja mehutölkit (muovikorkit muovinkeräykseen)
  • Kartonkiset einespakkaukset, kuivatuotteiden kartonkipakkaukset
  • Kuivien tuotteiden kartonkipakkaukset, esim. muro- ja keksipaketit
  • Paperipussit ja -kassit
  • Pizzalaatikot, munakennot
  • Kartonkiset kertakäyttöastiat
  • Wc- ja talouspaperirullien hylsyt
  • Käärepaperit, esimerkiksi kopiopaperin kääreet
  • Juomien pahviset monipakkaukset, esim. sixpackit ja salkut

Litistysvinkkejä

AALTOPAHVILAATIKOT

Eniten tilaa vievät isot verkkokaupan pakkaukset ja elintarviketoimitusten laatikot. Muista litistää ne aina.

KARTONKITÖLKIT

Litistä maito- ja mehutölkit tiiviisti sisäkkäin, (muovikorkit muovinkeräykseen).

PAPERIPUSSIT JA -KASSIT

Hyödynnä pakkaamalla täyteen pieniä kartonkipakkauksia ja talous- ja wc-paperirullien hylsyjä.

JUOMIEN PAHVISET MONIPAKKAUKSET

Litistä sixpackit ja salkut tai pakkaa täyteen muita kartonkipakkauksia.

KILPAILU SOMEKANAVILLA

Kampanja-aikana 1.6.-31.7.2021 muistutamme litistämisen tärkeydestä eri somekanavilla (Twitter, Instagram, Facebook, TikTok). Keräämme kuluttajilta ideoita ja motivointikeinoja kartonkipakkausten litistämiseksi ja tehokkaaksi keräämiseksi.

#IlmatPihalle #Litistä #MuistaLitistää #KartonkiKiertää

Ilmat pihalle -arvonnan säännöt

Jaa paras kartonkipakkausten litistysvinkkisi videona tai kuvana Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa tai TikTokissa ja osallistu arvontaan joko tägäämällä videoon tai kuvaan @ilmatpihalle ja käyttämällä tunnistetta #IlmatPihalle #Litistä #MuistaLitistää tai #KartonkiKiertää. Jaamme parhaita litistystysvinkkejä Ilmat pihalle -somekanavillamme.

PALKINNOT

Arvomme 1.6.2021 – 31.7.2021 litistysvideoita ja -kuvia jakaneiden kesken 100 lahjakoodia (arvo á 2 eur), joilla voi lunastaa jäätelön lähimmältä R-kioskilta. Arvomme 10 lahjakoodia viikoittain ja ne lähetetään suoraan voittajille. Lisäksi arvomme kaikkien litistysvideoita ja -kuvia jakaneiden kesken 6.8.2021 Holiday Clubin 2 vrk kylpyläloman perheelle (2 aikuista ja 2 lasta, arvo 336 €).

Voittajille ilmoitamme henkilökohtaisesti. Voittoa ei voi vaihtaa rahaksi.

Arvonta on osa Suomen Kuitukierrätys Oy:n kehityshanketta, jonka tavoitteena on opastaa ja motivoida kuluttajia litistämään kartonkipakkaukset ja täyttämään keräysastiat tehokkaammin. Facebook, Twitter, Instagram tai TikTok eivät ole osallisia arvontaan.

Suomen Kuitukierrätys Oy pidättää oikeudet muutoksiin.

#IlmatPihalle #Litistä #MuistaLitistää #KartonkiKiertää